pozadi02.jpg, 25kB

Informace ke znovuotevření mateřské školy od 12.4.2021

← Zpět

Vážení rodiče,

vybírám podstatné informace, které se týkají návratu dětí do mateřské školy. Chápu, že pro vás i vaše děti mohou být některá opatření nepříjemná, společně se je však pokusíme zvládnout, aby byl návrat dětí co nejpřirozenější a bez zbytečného stresu. Zároveň vás prosím o respektování požadavků školy, které vyplývají ze zákonů, vyhlášek a nařízení k ochraně veřejného zdraví.

S účinností ode dne 12. dubna 2021 do odvolání mimořádného opatření se omezuje provoz škol a školských zařízení tak, že se

  • zakazuje osobní přítomnost dětí na předškolním vzdělávání v mateřské škole, s výjimkou dětí, které plní povinné předškolní vzdělávání s tím, že mohou být vzdělávány pouze v neměnných skupinách nejvýše 15 dětí
  • umožňuje se osobní přítomnost na vzdělávání dětem mateřských škol v mateřské škole, jejichž zákonní zástupci jsou

a) zdravotničtí pracovníci poskytovatelů zdravotních služeb,

b) pedagogickými pracovníky, kteří zajišťují prezenční vzdělávání v mateřské škole, základní škole, školní družině, školním klubu, v oborech vzdělání Praktická škola jednoletá nebo Praktická škola dvouletá, nebo

c) pedagogickými pracovníky školských zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy,

d) zaměstnanci bezpečnostních sborů,

e) příslušníci ozbrojených sil,

f) zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví,

g) zaměstnanci uvedení v § 115 odst. 1 a další zaměstnanci v sociálních službách podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů,

h) zaměstnanci Úřadu práce České republiky,

i) zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení,

j) zaměstnanci Finanční správy České republiky.

Příslušnost k vybraným profesím zákonný zástupce doloží škole potvrzením zaměstnavatele.

 Do školy nesmí vstupovat osoby, které vykazují známky akutního onemocnění.

Děti v mateřské škole nejsou povinny nosit ochranný prostředek k zakrytí úst a nosu s výjimkou doby při testování (do výsledku testu)!!!

PŘEDPOKLADY OSOBNÍ PŘÍTOMNOSTI DÍTĚTE NA PREZENČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ:

  1. Nemá příznaky onemocnění: zvýšenou tělesnou teplotu, suchý kašel, dušnost, zažívací obtíže (nevolnost, zvracení, bolesti břicha, průjem), ztrátu chuti a čichu, bolest v krku, bolest svalů a kloubů, rýmu / ucpaný nos, bolest hlavy
  2. Dítě podstoupí v pondělí a ve čtvrtek vyšetření prostřednictvím neinvazivního preventivního antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, které mu poskytla škola a prokáže se negativním výsledkem tohoto vyšetření

Ø Testovat se bude tzv. samoodběrem pomocí neinvazivních testů. Není nutná asistence zdravotnického personálu.

Ø V případě testování dětí, kdy si testovaný není schopen provést test sám, je umožněna asistence při provádění testu třetí osobou (zákonný zástupce či jiná osoba, která musí mít souhlas nebo být pověřena zákonným zástupcem a zároveň s touto asistencí souhlasit).

Není třeba se ničeho bát. Do sliznice testovaného se nedostane žádná cizí látka, stěr se provádí ničím nenapuštěnou vatovou tyčinkou. Test je neinvazivní, odběr samotný a manipulace s testem je velmi snadná a hlavně rychlá – výsledky jsou do 15 minut. 

Pokud odmítáte testování dítěte, pak není možné, aby bylo osobně přítomno na vzdělávání, bude se jednat o omluvenou absenci.

 Jak u dětí, tak i u zaměstnanců a dalších osob se stanovuje výjimka, kdy se preventivní testování neprovádí (s negativním výsledkem RT-PCR testu (ne starším než 48 hodin) nebo při prodělání COVID-19 (neuplynulo více než 90 dnů od prvního RT-PCR testu s pozitivním výsledkem) nebo po absolvování očkování v kompletním schématu a s odstupem minimálně 14 dní od aplikace poslední dávky dle schématu konkrétní vakcíny. Je to ovšem nutné prokázat.

Podrobné informace k testování https://testovani.edu.cz/pro-rodice

video testování ve škole – LEPU testy https://www.youtube.com/watch?v=Ls0nrA-Oe20&t=80s

instruktážní leták https://testovani.edu.cz/files/testovani-instruktazni-letak-lepu-6-4-21.pdf

 PRŮBĚH TESTOVÁNÍ V MATEŘSKÉ ŠKOLE:

Testování dětí bude probíhat při ranním scházení dětí v prostorách šatny 2x týdně

V případě denní docházky budou děti testovány v pondělí a ve čtvrtek, případně ve dnech, kdy se dítě účastní provozu.

Do prostor mateřské školy budou vpouštěny děti a zákonní zástupci tak, aby byl zajištěn rozestup mezi jednotlivými osobami nejméně 1,5 m.

Zákonný zástupce či jiná osoba, která musí mít souhlas nebo být pověřena zákonným zástupcem a zároveň s touto asistencí souhlasit otestuje dítě za přítomnosti pracovníka školy a vyčká na výsledek testu. Výsledek testu pracovník školy zapíše do přehledu testování.

V případě pozitivního výsledku testu je nařízeno absolvovat konfirmační RT-PCR test na přítomnost viru SARS-CoV-2 a bude se postupovat podle podrobného doporučení.

Počítejte, prosím, s tímto zdržením.

V případě dalších dotazů mě neváhejte kontaktovat.

Bc. Jitka Dušková, ředitelka školy

Vyvěšeno:  -